Жителите на с. Шишманци са подали сигнал до Регионалната инспекция по

...
Жителите на с. Шишманци са подали сигнал до Регионалната инспекция по
Коментари Харесай

Кариерата до село Шишманци е обект на проверки

Жителите на с. Шишманци са подали сигнал до Регионалната ревизия по околната среда и водите - Пловдив (РИОСВ - Пловдив), в който показват недоволството си от мощното запрашване в района, високите равнища на звук и против гърмежите (по проект са планувани да бъдат осъществени 18 взривни действия за една година) в резултат на които, по домовете на хората са се появили дълбоки пукнатини.

От Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив ще подхващат измервания на концентрацията на фини прахови частици, както и в границите на инспекцията ще бъдат осъществени замервания по одобрена методика и на равнищата на шума в околната среда по границите на индустриалната площадка на кариерата и пред най-близките къщи в селото. На замерването и инспекцията ще бъдат поканени да участват и жалбоподателите от с. Шишманци. Същите инспекции са осъществявани и през 2022г., където проверяващите не са разкрили нарушаване на нормите.

Сигналите са изпратени и на други институции - Регионалната здравна ревизия (РЗИ), Министерството на енергетиката, виновни за активността на кариерата, които са с право да упражняват надзор върху работата й. Няма данни дали сигнал е подаден и към Министерството на районното развиване и благоустройство (МРРБ), което е умело във връзка с провалите на постройките, разказани в сигнала.

Министерство на стопанската система е в договорни връзки със стопаните на кариерата. Министърът на стопанската система има пълномощията да упражнява надзор върху наличието и осъществяването на цялостния и годишните планове за рандеман, а също при нужда да ги променя.
 В Пловдивско още веднъж излизат на митинг против кариера за мрамор
В Пловдивско още веднъж излизат на митинг против кариера за мрамор

Това е втора проява за тази седмица

Припомняме, че:

От години жителите на с. Шишманци периодично  подават сигнали до способените управляващи, във връзка със замърсяването на околната среда и високите равнища на звук, породени от активността на три настоящи кариери в региона, едната от които е отдадена на концесия за период от 35 години на Холсим Кариерни материали Пловдив АД.

През 2019 над 150 души от На община Пловдив е наложена санкция за това, в размер на 10 000 лв.. Следват периодически митинги и подаване на сигнали до Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив, като през последния месец хората стачкуват през седмица против новата кариера на компанията " Холсим Кариерни материали Пловдив " АД за рандеман на строителни материали в региона.
 Жители на село край Раковски на митинг против нова кариера за строителни материали
Жители на село край Раковски на митинг против нова кариера за строителни материали

В региона към този момент има две други кариери
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР